Viktiga rum i hemmet


De allra flesta har väl en inre bild av sina drömmars hem? Oavsett om man föredrar att bo i lägenhet eller hus. Det är såklart viktigt att trivas och för att öka chanserna att trivas bör man helst inreda sitt hem enligt eget tycke och smak.

Vardagsrum

Olika rum är avsedda för olika aktiviteter i hemmet och somliga av dessa rum vistas man i dagligen. Till exempel köket, sovrummet, badrummet och hemmakontoret.

Vad är viktiga egenskaper för ett kök? Många skulle nog nämna egenskaper som är praktiska. Rymlighet brukar ofta prioriteras. Att laga mat och stöka i ett kök som inte är trångt medför hög trivsamhet. Och det får enligt många gärna finnas en köksö dessutom.

Sovrummet brukar i många fall gå i antingen extremt ljusa färger eller extremt mörka färger. Men det är givetvis inga alternativ som utesluter ytterligare. Somliga inreder sitt sovrum i färger som ingår i samma färgskala. I övrigt kan mörkläggningen av ett rum variera. Tunga och rejäla gardiner är inte ovanligt att ha i sovrummet. Men det finns de som föredrar andra gardiner än de gardiner som exempelvis släpar i golvet.

I badrummet finns det utrymme för elegans. Lampor, speglar o.s.v. kan skapa en fräsch och behaglig känsla i badrummet. Det är också vanligt att många föredrar kakel i badrummet. Ett fräscht badrum är viktigt med tanke på hur mycket tid som faktiskt spenderas där.

Ett rum som inte fått full genomslagskraft men som i större grad har börjat bli viktigare i hemmen är hemmakontoret. D.v.s. ett eget rum där man exempelvis kan jobba hemifrån, betala räkningar eller ägna sig åt arbete som har med hemmet eller vardagen att göra. Ett bra arbetsrum är helt klart bra för motivationen. Det blir en arbetsplats i hemmet som ska förmedla att där utförs arbete och inget annat. Hur ett sådant rum bäst inreds är ju givetvis också en smaksak men vill man åt riktig elegans kanske ett ekskrivbord skulle kunna vara något. Kanske även en elegant bokhylla i samma material. Det är också viktigt att tänka på att arbetsbelysningen är trivsam.