Veta sina egna gränser


533498-hammer-gloves-nails-and-house

Det är lätt hänt att man känner att eftersom det är ens eget hem bör man ju kunna fixa det mesta som måste åtgärdas. Men om man inte har något riktig erfarenhet med ett projekt kan det vara svårt att uppskatta alla aspekter av det.

Att överskatta sin egen förmåga är tyvärr inget ovanligt och har lett till en hel del kostnader som annars kunde ha undvikits om folk bara kunde acceptera när de behöver hjälp. Detta är inte dock inte bara en uppskattning av sin egen förmåga utan även hur mycket tid man tror något kommer att ta för att göras rätt. Detta kan även handla om något så grundläggande som städning.

Om man exempelvis tror att det kommer att ta en viss tid att städa huset men det visar sig ta flera gånger så lång tid ökar risken att man skyndar sig igenom det och därför inte gör det så noga som man kanske borde.

Ju mer komplex något blir desto troligare är det ju att man faktiskt kan säga till sig själv: ”Jag kommer att behöva hjälp med detta”. Börjar man utforska hur mycket projektet kan kosta i efterhand är det dock inte alla gånger så lätt att acceptera att man lägger ut en massa pengar på något man först trodde man kunde göra själv. Men det är ingen anledning att tro att man helt plötsligt har lärt sig vad man behöver veta för att göra allt själv.

I en artikel i DN talar Anders Öfvergård, troligtvis mer känd som Arga Snickaren, om sina bästa renoveringstips och är väldigt noga med att påpeka hur vanligt det är att folk överskattar sin förmåga att hantera ett projekt. Så ta lärdom av någon som verkligen vet vad han talar om och ta hjälp när du är osäker.