Vårstädning


Våren kom väldigt tidigt i år. Vi har nästan inte hunnit med. Vi blev tagna på sängen, helt plötsligt kom inte snön tillbaka och vädret blev mildare. Sommarkänslorna kommer krypande och vi tittar längtande efter kartongerna med sommarkläder. Men först måste vi göra plats för sommaren och våren. En rejäl städning är i sin ordning.

Rensa

Spring CleaningDet är dags att ta bort alla saker som du inte längre vill ha eller behöver. Ge det till Myrorna eller lägg undan det för säsongen. Gå igenom garderoben också. Låt inte dina varmaste tröjor och underställa ligga och ta plats fastän de bara används halva året. Lägg undan dem med så har du mer plats i garderoben. Kasta kläderna som legat längst in på hyllorna i flera år utan att någonsin blivit använda. Ta även itu med förråden, du kommer säkerligen att hitta glömda skatter som kan få göra återbesök in i hemmet, vilket ju är billigt sätt att förnya hemmet.

Städning

Avvara en hel dag om du kan. Det är dags att ta itu med vinterdammet. Slå upp fönstren och låt ny, frisk luft strömma in i hela hemmet. Det tar tid att städa igenom en hel lägenhet och det blir svettigt. Ta ut allt ur kökslådorna och svabba av. Häll upp klorin i hett vatten och skura av kaklet i badrummet. Du kommer att få ut mer njutning av din omgivning än på länge när allting är skinande rent. Om du vill kan du alltid unna dig en städning av professionella eller åtminstone låta någon annan komma och putsa fönstren. Det kan vara värt sin vikt i guld om du har lite tid på vardagarna och inte vill spendera dem med händerna i en skurhink.

Allmänna tips

  • Istället för att kämpa med att hänga upp en stor matta, rulla först ihop den från båda kortsidorna och lägg sedan över ställningen så rullar den ut själv.
  • Diskbänkar och kylskåp kan båda bli bakteriehärdar om man inte rengör dem regelbundet. Rostfria ytor rengörs lätt med en våt mikrofiberduk
  • Mikrovågsugnen kan rengöras genom att ställa in en liten skål med vatten blandat med saften från en halv citron. Kör den i full effekt i två minuter och torka sedan av med svamp och rent vatten.
  • Tvättställ och toalettstolar rengörs bäst med såpa eller diskmedel. Missfärgningar i toalettstolen kan blekas med citronsyra om det får ligga och verka ett tag.
  • Kopparkärl kan faktiskt rengöras med tomatketchup, det är ett billigt och enkelt sätt.
  • Sist men inte minst kan man försöka att ha någon form av underhållning medan man städar, musik eller ljudbok är perfekta alternativ.