Välj rätt stil för inredning


Att inreda sitt hem kan vara svårt – det finns ju så oändligt mycket att välja på! Det gäller att veta ganska precis vad man vill ha för att man ska kunna skapa vackra kombinationer i sitt hem.

Har du ett intresse av att inreda ditt hem finns det många vägar att gå. Ett vanligt sätt är förstås att leta reda på tips och idéer med hjälp av internet och heminredningstidningar – ett par stora och populära tidningar är Sköna hem och Hus&Hem. Men även av vänner eller andra inredningsdesigners kan man lära sig mycket om hur man inreder vackert och smakfullt. Inspiration kan hämtas överallt – det gäller dock att förvandla den till en enhetlig stil.

En enhetlig stil

Experterna rekommenderar nämligen att man följer en viss stil. Det ska gå att följa en röd tråd genom sitt hem, anser de. Man ska kunna ”känna igen sig” i färger på väggar, möbler och diverse andra detaljer till kompletterande lampor, mattor, tavlor och gardiner. Detta gör att det kan vara klokt att begränsa sig till ett fåtal varumärken, då det ofta är lättare att kombinera sådana produkter på ett harmoniskt sätt. Genom att titta på internet och i tidningar kan du ta reda på vilka olika varumärken du föredrar och vilken ”röd tråd” du vill använda i ditt hem. Hos Walfrid finns till exempel produkter från ett flertal kvalitetsmärken som går att kombinera till en matchande och stilren kombination. Då kan du välja om du vill ha exempelvis en starkt färgglad inredning eller en inredning med mildare färger och istället kanske koncentrera dig mera på formerna och accessoarerna i rummet.

Var sak på sin plats

När du väl hittat din stil, bör du komma ihåg att olika rum anpassas efter efter vad de ska användas till. Ett vardagsrum ska ju inte se likadant ut som ett sovrum. Sovrummet kanske du vill inreda med svala färger som ger en lugn och rofylld atmosfär, medan vardagsrummet gärna kan ge intryck av lite mer ”fart och fläkt” och innehålla starkare färger. Fundera på vad du finner lugnande och välj att använda de elementen av din smak i inredningen av sovrummet. Du kan exempelvis låta rummet vara övervägande vitt men med gardiner och kuddar som går i samma färger som resten av inredningen i hemmet.

Var kreativ

Det är dock viktigt att du inte snöar in dig på det stora hela i den utsträckning att rummet saknar karaktär. Ta dig tiden att fylla ut de små detaljerna också. Det kan vara något så enkelt som en pläd att lägga på sängen eller soffan. Kanske ett litet bord i vardagsrummet har plats för en antik lampa eller en mindre staty eller skulptur. Sådana små ting kan hittas för alla tänkbara stilar, även en minimalistisk stil behöver ibland en liten sak som framhäver en specifik möbel eller rummet i sin helhet.

Det viktigaste är att du noga tänker igenom hur du vill ha ditt hem innan du börjar ändra inredningen. Då är det lättast att få till det precis som du vill ha. Anpassa din design därefter.