Utvändigt


husFunderar du på att lägga ett nytt tak på ditt hus? Vi på Mitt lilla hem vill rekommendera plåt som material. Idag finns otroligt många plåttak som har en mycket spännande och unik design. Det handlar inte längre om förra tiders tråkiga pannplåtar på uthusbyggnader; dagens material är betydligt snyggare än så.

Det är viktigt att den plåt man köper är nog tjock och att ytan är behandlad så att den tål sol och vind. Det gäller att plåten skall hålla i många år. Tumma aldrig på kvalitén när du skall köpa plåt. Lägg hellre några extra kronor på att köpa ett bra tak än att riskera att få lägga om det inom bara några år. Snygga och högkvalitativa takplåtar kan du hitta på http://www.falsat.se. Företaget marknadsför takplåtar i olika utseende och deras takplåt i modell Falsatpannan är en plåt som ger en känsla av att man lagt tegeltak. Plåten håller också hög kvalitet med en tjocklek av 0,6 mm. Kika in på deras sida för att se exempel på de produkter de marknadsför.

Lägga plåttak

Att lägga plåttak är förhållandevis enkelt. Det går fort och det är en stor fördel. Däremot måste man tänka på att arbeta lite extra med underlaget. Plåten skruvas enkelt upp med en trådlös skruvdragare och här gäller det att man har ordentliga reglar att skruva i.

Du börjar med att mäta upp taket för att noga se var läkten skall läggas. Se till att underlaget är stabilt och lägg sedan takpapp i botten. Det här gör man för att skydda underlaget mot fukt. Den nedersta läkten du lägger skall ha nog grovlek för att på bästa sättet bära plåten. Försök att hålla minst storleken 35 x 70 mm på den nedersta läkten. Med den grovleken får du något rejält att skruva i. Övriga kan vara något klenare.

Börja med att lägga taket från höger och gå åt vänster. När du kommer till den sista plåten kan den behöva kapas. Bästa redskapet vid kapning av plåt är en nibblingsmaskin. En sak du skall tänka på när du lägger plåt är att planera arbetet. Det går nämligen ofta inte att gå på plåten. Den kan lätt skadas i det fall du måste klampa omkring på taket. Se till så du inte ”bygger in dig”.