Stämningsfullt i vinter


När man nämner vintern för somliga så blir det inga muntra miner. Det är en besvärlig årstid som helst får snabbspolas. Mörkret och kylan är inte alls lockande för en del. Men andra gör det bästa av situationen och verkligen stormtrivs under vinterhalvåret.

Ljus

Det är faktiskt väldigt många människor som tycker vintern är mysig. För att kompensera årstidens mörker ser många till att laborera med olika ljuskällor i hemmet. Det är utmärkt tillfälle, och sannolikt det tillfälle då belysning överlag används allra mest. Man vill gärna uppnå en mysig stämning och inreder sitt hem med diverse punktbelysningar. Olika ljuskällor kan förstärka olika delar av ett rum, och till skillnad från spridningsljus (till exempel från en stark taklampa) så ger punktbelysning ett mer dunkelt ljus.

En given ljuskälla i vintertider är olika former av stearinljus. Det ger inte enbart ett mysigt och behagligt sken utan också värme. Inte nog så finns det en ofantlig mängd med olika ljus som ger ifrån sig härliga dofter, så kallade doftljus. Mängden levande ljus i hemmet kan varieras, men som alltid bör ett varningens finger höjas när eld är inblandat, ha helst alltid uppsyn över ljusen.

Självfallet brukar man även inreda sin uteplats eller trädgård med belysning. Olika former av lyktor som kan bidra till en inbjudande och hemtrevlig stämning. Det finns många olika varianter och detaljer kring både lyktornas utformning och placering. En del har mer avskalad belysning medan andra har mer pampig. En mycket stor och rymlig trädgård med exempelvis en damm och en trädgårdsbro har ju speciella förutsättningar för belysning. En ljuslykta på bron och undervattenbelysning i dammen är exempel på inredningstips.

Eftersom vintern är en kylig årstid vill man gärna värma sig, och ibland är inte de levande ljusen tillräckliga. Vad sägs då om en mysig och värmande pläd? Att kura ihop sig i ett mysigt vardagsrum med några levande ljus och få blicka ut genom fönstret mot ett vackert snölandskap är allt annat än obehagligt.