Städa ordentligt


När våren sakta men säkert närmar sig är det bra att planera lite för vårstädningen, det finns en hel del som ska göras och det är ju trevligt om man får det gjort i god tid.

young housewife cleaning

Ska det göras så ska det göras och då står man egentligen inför två alternativ: göra det själv eller anlita någon som gör det åt en. Har man valt att göra det själv är det bara att fortsätta läsa.

Har man många rum och lite tid är det bäst att dela upp storstädningen över en lite längre tid, kanske ett par veckor, och ett rum i taget. Men hur man än går till väga ska man se till att ha verktygen som behövs:

  • Trasor
  • Svampar
  • Rotborste
  • Tandborste
  • Hinkar i olika storlekar
  • Såpa
  • Allrengöring
  • Crème-rengöringsmedel
  • Dammsugare
  • Mattpiskare

Väggar och tak får nog ganska lite uppmärksamhet när det gäller städning, men det är bra att gå över även dem emellanåt. På vissa märken och fläckar kan man faktiskt få ett bra resultat med ett suddigummi än rengöringsmedel. När man tar till medel är det bäst att använda ett milt och hellre en svamp än en trasa.

Lampor måste också dammas och våttorkas ibland, och det gäller både skärmar och armaturerna, man kan även ta och putsa upp vita sladdar med lite Vim.

Mattor kan man antingen ta med dammsugaren eller matpiskaren, man kan kanske undra varför man ens behöver ett mattpiskare vissa gånger, men det är något speciellt med att piska mattorna tills de är helt rena.

Golven är alltid i användning och behöver lite mer jobb än vissa andra saker i hemmet. Någon gång om året borde man egentligen ta och riktigt skura golven istället för att bara våttorka dem. Knäskura med ett rotborste, hett vatten och såpa så ser man snart vilken skillnad det kan göra. Kallt vatten och en trasa sköljer sedan bort den sista smutsen.

Ytterligare ett användningsområde för suddgummit finns faktiskt även på golven. Har du fått svarta märken av skor så fungerar det ofta att använda suddgummi på dessa. Har du själv en sko med mjuk sula som inte gör svarta streck kan du testa att dra foten mot golvet, ibland fungerar detta lika bra det med.

Två förbisedda områden är lister och dörrar. Ovansidan av alla lister i bostaden behöver torkas av ibland, lister runt dörrar, runt fönster och golvlisterna. Dörrarna runt om i bostaden behöver även de lite omvårdnad, särskilt vid handtagen där det blir avlagringar av fett och smuts från händerna.

Ytor som blivit hårt belastad av fett kan behöva lite extra arbete. Det finns speciella medel för detta ändamål, men ett tips är att ta ditt handdiskmedel i koncentrerad form med lite vatten och se om det släpper. Handdiskmedel brukar vara så pass milt att den bibehåller färgen och lacken på ytan samtidigt som den löser fettrester.

modern-kitchen-with-appliancesI köket finns det några områden som kan behöva lite extra omtanke några gånger om året. Till exempel är det bra att dra fram kyl och frys och se till att slingorna på baksidan är fria från dam. Det är både en brandfara och kan hindra anläggningen från att hålla kylan. Även ovansidan och undersidan av både kyl och frys kan behöva sig en rengöring samtidigt.

Spisen kan behöva dras fram ibland. Vi kokar alla över pannan ibland och mat sprätter ur grytan, vilket kan rinna ner på sidan av spisen. Insidan av spisen behöver också den en djupgående rengöring mellan varven. Det finns speciella medel som kan hjälpa till med hårt fastbränd mat.

Spisfläkten är en dammsamlare av rang. I första hand beror detta på maten som lagas på spisen och det fett som fastnar på i stort sett hela fläkten. Utsidan brukar bara vara att torka av, men filtret är en annan historia. Många filter går att tvätta på ett eller annat sätt, medans andra msåte bytas ut med jämna mellanrum.