Renovera badrummet


shutterstock_198094592

Det är roligt att få renovera och göra om i badrummet. Dock kan det snabbt bli en dyr affär om du anlitar professionell hjälp för arbetet. Som tur är finns det många saker som du kan göra själv för att på så sätt spara pengar. Beroende på om du ska totalrenovera eller endast byta ut vissa komponenter går du tillväga på olika sätt.

För en totalrenovering är det första du bör göra att riva ut all befintlig inredning. Detta innebär att kakelplattor, handfat och toalett tas bort. Det kan ibland krävas en del slipning där det gamla kaklet suttit. Om du ska placera ditt nya handfat och din nya toalett på samma ställe kan du behålla de gamla rören. Eftersom badrummet är en fuktig miljö gäller det att du ”primar” hela rummet. Att prima innebär att du rollar på en fuktspärr. Detta gör du innan du lägger nytt kakel.

Kakelval

Att välja ut kakel är bland det roligaste av allt. Det finns mycket snyggt kakel att köpa på nätet, exempelvis marmor. Just marmorkakel är väldigt modernt och ligger helt rätt i tiden. Fördelen med marmor är att materialet ger ditt badrum ett elegant, lyxigt och samtidigt stilrent intryck. Marmorkakel kan du enkelt matcha med olika inredningsstilar. Du kan gärna kombinera vit eller grön marmor tillsammans med mässingsdetaljer: kakla badrummet med marmor och inred med badrumskranar i mässing.

Få hjälp med det svåra

Att renovera hela badrummet på egen hand är inte så lätt, även fast det som sagt finns mycket du kan göra själv. Men det kan vara bra att få professionell hjälp med vissa delar. Att låta någon lägga kaklet är smart eftersom det lätt kan bli fel, och dessa fel ofta blir iögonfallande. Även mer tekniska bitar som el, rör och fukttätning kan vara bra att få utfört av företag. Inreda kan du däremot göra själv – och det är ju ändå det roligaste. För att spara in lite pengar kan du återanvända gammal inredning och ge det en ny look genom att måla om.

shutterstock_61258762

Skapa något personligt

För att ditt badrum ska få en personlig touch så kan du gjuta ditt egna handfat och kanske till och med bygga ditt badrumsskåp. Har du lite händiga drag så är det inte allt för svårt att skapa en skiva som du använder som handfat. Är du noggrann så kan du få ett riktigt fint handfat till ditt badrum. I videon här nedan så ser du ett dubbelhandfat. Du kanske inte lyckas perfekt första gjutningen. Men prova igen tills du känner dig nöjd.