Planera trädgård


Jo, vi vet att det är vinter och svårt att att gräva upp och fixa en vacker trädgård just nu. Men trädgård kräver lika mycket planering som om man skulle bygga nytt på eller inuti huset. Och nu under vintern har du verkligen tid att tänka ut hur du vill ha det till sommaren, samt spara pengar till detta projekt. 

Anpassa växterna till platsen

Se över hur trädgården är upplagd just nu. Man kan alltid gömma sig lite från grannarna med höga buskar eller ett fint träplank. Kom ihåg att om du tänker bygga plank kan du behöva bygglov om planket är högre än 80 centimeter eller har mindre än 60 procent luftgenomsläpp.

Skapa gångar genom din trädgård med stenplattor eller bara rent gräs. Gör smala gångar så det är svårt att se vad som finns runt hörnet, ska skapar spänning och nyfikenhet. Samt så kommer en liten trädgård att framstå som mycket större när gångarna skymmer helheten av marken.

Anpassa växterna till jorden

En annan viktig sak är att ta reda på vilken typ av jord man har där man ska plantera. Jorden kan skilja sig från plats till plats i trädgården så det gäller att gräva ned ca 30 centimeter på varje plats där du vill plantera och se hur jorden är uppbyggd. Är det väldigt mycket grus och sand så kan du plantera tåliga växter som inte kräver mycket vatten men lera och och jord passar ypperligt för vattenkrävande växter. Håll också utkik efter vart det faller skugga och på vilka platser som trädgården har minst respektive mest soltimmar.

Bra hjälpmedel

När du ska spendera mycket tid utomhus och kanske på knä i jord och mull gäller det att ha skydd. Skaffa knäskydd som skonar dina knän från hård mark och småstenar. Se även till att ha rätt klädsel som tål att bli skitig och är slitstark. Ett par riktiga trädgårdsbyxor är att föredra eftersom de ofta har sydda fickor i knäna för knäskydd och förstärka sömmar som gör att de håller länge. Ett bra märke är Garden Girl som säljs av Gardenhome. Deras trädgårdskläder har många fickor och sommarsöt design.

Köp in bra verktyg av bra kvalité. Har du lite hårdare jord hemma vill du ha en tålig spade och räfsa som tar sig genom den utan att handtaget går av efter en säsong. När du väl ha fått din trädgård ska den ju underhållas varje säsong och man vill inte behöva köpa nya hela tiden.

Sist men inte minst kan vi rekommendera en smart lite app som låter dig måla upp och planera din trädgård i rätt skala. Perfekt för lugna hemmakvällar under vintern. På så sätt kan du lägga upp din plan och sedan skriv ut dem på papper innan du beger dig till närmaste trädgårdsbutik för de första inköpen.