Planera inför våren


Vi är fortfarande mitt i vintern, men det är ändå hög tid att börja planera inför våren och de saker som ska göras då. 

Huset

Fundera om det är något som behöver göras om eller renoveras på huset. Efter en hård vinter är det alltid bra att gå igenom utsidan och se om någonting har skadats. Taket är värst utsatt för väder och vind, ta din tid och se över hela taket. Krossade tegelpannor och hål i papper behöver lagas så fort som möjligt, man måste hindra att mögel att fukt tar sig in under taket och äter på bjälkarna.

Det kanske till och med är dags att byta taket? Man brukar säga att det är lättast att fortsätta lägga samma typ av taket som låg där innan, men det är mer ett tips än ett måste. Vill man ha ett relativt underhållsfritt tak ska man satsa på plåt. Det fungerar i de flesta lutningarna, går att lägga själv och ger huset ett snyggt ansiktslyft.

Trädgården

Därefter kan man börja planera vad man ska ha i rabatterna i sommar. Många plantor måste nämligen förkultiveras inomhus i några månader eller veckor innan man kan plantera ut dem, var därför ute i tid och köp fröer.

Rita upp trädgården på ett papper och försök att föreställa dig hur det ska se ut. En liten trädgård ser mycket större ut om man gör små ”rum” om är skylda från varandra. En stor trädgård kan man förminska genom att anlägga större rabatter och skapa områden där man planterar högra växter och buskar.

Behöver man hjälp med planeringen kan man besöka en trädgårdshandlare och be om några tips. De har oftast koll på vad som passar och inte. Ta även med vart ni har morgon- och kvällssol, samt om du har några speciella idéer på vart du vill ha grillen och solstolarna.