Home » Olika inredningsstilar

Shabby chic är en romantisk lantlig stil som blev populär under 1980-talet.  Shabby chic är en het inredningstrend, som är stor bland inredningsbloggarna.

Det som kännetecknar stilen är färgen vit som brukar användas i olika nyanser på allt från väggar och tak till möbler. Ofta används gamla möbler som målas om, först med en mörk grundfärg och sedan i vitt. Möblerna slipas sedan lite för att se slitna och gamla ut. Material som också är populärt i denna inredningsstil är zink och rost. Dessa material kan förekomma på allt från baljor till fågelburar. De textilier som används är i vitt eller ljusa gråa toner och materialen är ofta, säckväv, linne, bomull eller spets.

Inredning i New England stil har också den blivit alltmer populär på sistone. Stilen kan delas in i två grupper: Herrgård och Skärgård.

Herrgårdsstilen

Herrgårdsstilen kännetecknas antingen av naturfärgade soffor i tyg eller mörkare i läder. Stolar och bord i mörkare träslag eller helt vitmålade. På textilier används ofta ränder i olika bredder, gärna i vitt rött, marint eller beige. Stilen brukar beskrivas som elegant med blandning av ljust och mörkt.

Skärgårdsstilen

Skärgårdsstilen, som även liknar svensk skärgårdsstil, kännetecknas av vita soffor, robusta bord med låda och tunga vitrinskåp. På textilier är det stjärnor, ränder eller rutor som dominerar. Rutmönstret är det i särklass vanligaste. Även i denna stil används ofta färgen vit på exempelvis krukor och fyrar. Rep dekorationer ingår i stilen och tavlor med signalflaggor och speglar med ljusa eller träfärgade ramar förstärker skärgårdskänslan avsevärt. En känd leverantör som använder denna stil ofta är Lexington. Trots namnet New England, är möblerna sällan moderna utan utgör snarare en blandning av gammalt och nytt. Gamla trägolv varvas med nya soffor, ofta helt vita, och ljusa väggar och fönster.