Nya fönster


1170184-window

Det är fortfarande många äldre hus där ute som har genomgått renoveringar på flera håll men ändå har kvar de gamla fönsterna som huset sattes in när huset byggdes. En del personer kanske inte ser något problem med detta så länge fönsterna inte är trasiga eller liknande, men faktumet är att äldre fönster är riktigt energiineffektiva och kan kosta en rejäl slant varje år. Detta är verkligen fallet om man bor långt norrut där uppvärmningen av huset redan kostar många kronor per år.

Enligt Energimyndigheten kan kostnaden av dåliga fönster och dörrar vara upp till en tredjedel av värmekostnaderna. Jämför man sedan detta med att nya fönster idag är upp till 70 procent energisnålare än de gamla tvåglasfönsterna som många har, borde detta vara tillräckligt med motivation för att svälja kostnaden av nya fönster.

Denna effektivisering kan man tacka nya tekniker hos fönstertillverkare. De som är bekanta med äldre fönster vet säkert att man brukade öppna upp dem för att rengöra båda sidorna av båda glasrutorna. Man har sedan dess upptäckt att man får mer effektiva fönster om man försluter dem med luft eller ädelgas. Gasen leder värme sämre än luft och ger därför bättre isoleringsförmåga.

Fönsterna är inget man egentligen borde försöka sätta upp själv, bäst är att köpa fönsterna från någon som även kan installera dem, det är standarden idag. Är man ute efter något större eller mindre fönster än normalt kan det vara bra att köpa fönsterna från någon som erbjuder fönster från flera olika tillverkare.

Dessa nya typer av fönster kommer även att isolera ljud betydligt bättre och är därför ännu mer valuta för pengarna, speciellt om man bor i eller i närheten av ett område med hög trafik. Men fördelarna slutar inte heller där, vissa typer av fönster har även energisparglas som effektivt kan reflektera solljus, vilket även kommer att hålla huset svalare på sommaren.