Möbelvård


Möbler har inte evig hållbarhet, vissa håller så pass länge att man känner att det kanske är dags att byta stilen i rummet, andra håller betydligt kortare. Men om man vill förlänga hållbarheten på sina möbler, antingen för att ha kvar dem länge, eller för att de ska gå bättre att sälja när man vill byta ut dem, är det bra att veta lite om möbelvård.

woman cleaning  furniture at home

Det första man ska tänka på är vilket material möbeln är gjord av, då vården är väldigt beroende av just detta.

Trä

Trämöbler ska rengöras med en mjuk trasa och såpa med vatten, var noga med att krama ur trasan ordentligt. Små hack och märken kan man dölja genom att lägga en fuktig handduk över den drabbade ytan och stryka med ett strykjärn.

Glas

Blanda i lite diskmedel i vatten och rengör med en urkramad svamp eller disktrasa. Torka med en kökshandduk eller torr trasa för att slippa ränder.

Metall

En lätt nedsmutsad yta kan rengöras med en trasa doppad i en blandning av vatten och såpa. Metallytor med kalkavlagringar rengörs bäst med citronsyra eller ättika, som droppas över avlagringarna, får verka en stund och tvättas sedan bort.

Textil

Rengörs lättast med dammsugare. Spiller man någon vätska på en textilmöbel kan man pudra med ett lager av potatismjöl och låta det verka en stund, sedan dammsuga bort mjölet. Som skydd mot framtida spill kan man skydda möbel med ett textilskydd.

Skinn

Använd koncentrerad såpa på en mjuk trasa eller svamp för att rengöra. Lättare smuts kan tas bort med våtservetter. Vill man istället putsa upp gamla lädermöbler kan man köpa speciella lädervårdsoljor eller använda bivax

Med dessa små tips kan man förbättra livslängden på de flesta möblerna, något som kan bespara de flesta hushåll onödiga utgifter.