Inred ett hemmagym


Har man ett rum över i sin bostad, och/eller bara har ont om tid till att gå på ett vanligt gym, och således vill inreda ett eget i hemmet, vad ska man då fundera på? Svaret på frågan beror såklart på i vilken utsträckning som du tänker dig att gymmet skall vara omfattande, oavsett, så får du här några grundtips.

Välj rätt rum

I bostaden föreslår vi att du väljer ett rum som är lite avskilt från de rum man oftast uppehåller sig i. Exempelvis ett rum på källarplan kan passa för ändamålet. Orsakerna att man vill ha det lite avskilt är framförallt att i ett rum där det tränas och svettas så kan man till exempel behöva extra luftventilation för att inte luften med tiden ska bli unken – ni som varit på ett gym modell äldre vet vad vi menar. Förutom detta så passar det sig helt enkelt bättre att ha gymmet i källaren istället för till exempel köket. Tänker du införskaffa och använda dig av flera stora maskiner: löpband, crosstrainer, roddmaskin och liknande, så är det extra viktigt att rummet är på bottenplan. En vanlig övervåning är inte skapt för att bära så mycket vikt, eller att man kontinuerligt hoppar och dunsar på samma plats. Det kan skapa stora skador på golvbrädorna och på flera bärande element i konstruktionen.

Vilka redskap behöver jag

Som sagt beror det helt beroende på storlek på lokalen och beroende på hur mycket du vill och har råd att lägga ut i kostnader för ditt gym, hur det skall se ut och vilka redskap som skall finnas. Vi förutsätter att de flesta av våra läsare inte är några oljeshejker och vill hålla kostnaderna inom rimliga gränser. I detta fall så gäller det att man planerar sina inköp i förväg. Tricket blir att välja redskap som går att använda till flera olika övningar. På det sättet så spar man både plats och pengar.

Det finns en hel del färdiga hemmagympaket på marknaden, paket som är ganska så bra utformade för att kunna täcka in de flesta muskelgrupper. Men dessa paket kostar i regel en slant.  Ta en titt här hos Gymkompaniet vilket som kan tänkas passa för dig. Skulle vi välja bara en produkt, eller åtminstone den första att inhandla, då vore det denna. Ett skivstångsset med tillräckligt med vikter för de flesta hobbytränare.

Befintliga träningsredskap

I ditt hem så finns även befintliga träningsredskap som du kan kan använda i kombination med dina andra träningsredskap. Stolar, fåtöljer eller varför inte plana golvet. Du kan också använda dig av din egen longboard om du har en sådan, se videon här ovan och få inspiration till din träning. Som sagt det är bara din fantasi som sätter gränsen på hur du ska träna.

Vara säker på träningen

Om du planerar att bara gymma hemma, måste du vara väl införstådd i rörelserna du gör. Det finns ingen annan som kan visa dig hur du ska göra en rörelse, eller korrigera dig om du lyfter fel. Skaffa en spegel till gymmet så du kan hålla koll på din hållning under tärningspasset. Det är upp till dig att se till att du gör övningarna rätt. Om du ska börja med en ny övning eller ny maskin, kan det vara en god idé att besöka ditt lokala gym först och fråga om hjälp eller helt enkelt titta på när någon annan utför övningen eller använder maskinen. Lite research på nätet kan också vara till stor hjälp!