Husmålning


Fasaden får stå ut med mycket. Vädrets alla krafter kastar sig mot huset varje dag. Sol, regn, snö och vind sliter i färgen och till slut börjar den att flagna. Det är dags att måla om. 

paint

Har man ett hektiskt arbetsschema, en familj som man vill umgås med samt har avslappning med partner eller kanske träffa släkt och vänner när man får chansen. Då är det inte så lätt att planera in en vecka eller två med att arbeta på huset. Det är drygt att måla om hemmet, speciellt om man valt att byta färg då underfärgen måste skrapas bort helt. Man kanske nyss har bytt fasaden från eternitplattor till trä och är redo att ge huset ett riktigt lyft. Frågan är bara var man ska hitta tiden.

Anlita någon för jobbet

Enklast är förstår att anlita någon. Det finns många bra målerifirmor i Sverige. Fråga runt bland vänner och på jobbet och se vilka de har anlitat. När du söker på internet ska du titta efter firmorna som ger kostnadsfria offerter. En målarfirma kan komma ut och göra jobbet klart utan att du behöver ta ledigt från jobbet, offra semestern eller dina helgen och kvällar.

Göra jobbet själv

Väljer man istället att göra det själv kan man försöka göra det så roligt som möjligt. Fråga runt i bekantskapskretsen vilka som kan tänka sig att ställa upp under två helger eller några semesterdagar. Erbjud någonting i utbyte, det är faktiskt mycket arbete och tid som folket offrar för din skull. Bjud på middag och fika under dagar. Har någon planerad underhållning för kvällarna. Köp in några backar öl, skaffa en darttavla eller ställ i ordning för en film- eller kortspelskväll. Gör man allting runt omkring arbetet roligt så kommer inte arbetet att kännas lika tungt.

Här kommer några tips att följa för dig som ska måla om;

  1. När? – Vanligtvis håller färgen på en fasad i cirka 10 år. Har det gått den tiden, eller längre är det dags att måla. Andra anledningar kan vara att färgen inte passar, att ytskiktet utsatts för tuffa väderförhållanden eller att färgen som använts varit av dålig kvalité.
  2. Kolla materialet – Innan det är dags för själva målningen är det bra att kolla kvalitén på fasaden. Är det träpanel, behöver du byta ut några gamla brädor? Är det ett putsat hus, behöver du laga några sprickor?
  3. Tvätta – Något som många husägare glömmer bort är att man behöver tvätta fasaden ungefär vart femte år. Kanske är det bara smuts som gör att fasaden ser sliten ut? I alla fall måste fasaden tvättas noga innan målningen för att färgen ska fästa optimalt.
  4. Färgtyp – Kolla upp vilken färgtyp som använts tidigare. Vissa färger, så som slamfärg exempelvis går inte att måla över med annan färg. Det är därför jätteviktigt att kolla vilken färg som använts.
  5. Skrapa – All färg som sitter på fasaden idag måste skrapas innan målningen för att få bort löst sittande färg. Gå grundligt igenom fasaden och se vart färgen börjat flagna. De ytor som ser ok ut behöver inte skrapas.
  6. Väder – Sist men inte minst är det viktigt att hålla koll på väderleken. Är det för varmt ute torkar färgen för snabbt och hinner inte suga in i materialet. Är det istället för kallt, under 5 grader, bör man inte måla heller. Försök också att undvika att måla när luftfuktigheten är som högst.

När all ovanstående punkter är kollade är det bara själva målningen kvar. Se till att arbeta med bra penslar och gör jobbet noga. Det ska trots allt hålla i minst 10 år framöver.