Göra saker själv


När man ska inreda hemma brukar man få öppna plånboken. Efter några gånger börjar det kosta ganska mycket och kontot bli töms sakta men säkert. Istället så kan man börja pyssla och göra sina egna inredningsprylar. Då kan du blanda till exakt rätt nyans av blå och få saker som passar perfekt i just ditt hem.

Möbler

Att göra egna möbler kan vara svårt och tar tid. För dem som vill verkligen utmana sig själv föreslår vi att man går till sitt lokala bibliotek och lånar några böcker om snickeri. För oss andra som vi hålla oss mer till att piffa och pyssla, föreslår vi att man köper en möbler på loppis. Hitta en vars funktion och form du gillar: resten har ingen betydelse. När du kommer hem kan du få möbeln att se ut som du vill. Du kanske har hittat en byrå som passar perfekt i hallen. Är lådorna fläckiga inuti eller ser lite för slitna ut? Hitta några tapetstumpar eller köp ett rulle från en billigare hantverksbutik. Slipa upp möbeln så ytan ruggas lite. Sedan lägger du på ett eller två lager grundfärg: är det en mörk möbel som du vill göra ljus kommer du behöva måla flera varv. Sedan kan man måla lådor olika färger och skaffa nya, kitschiga knoppar eller handtag.

Småpyssel

Andra saker man kan göra är att sprejmåla. Det är enkelt att ge ett äldre utseende genom att sprejmåla, låt säga en lampfot, kopparlik och lägga över ett lager svart färg som du sedan torkar bort. Det svarta kommer att fastna i skrymslen och vrån vilket ger lampfoten ett åldrat utseende. Du kan också klä in krukor i servetter och limma. Över det lägger du ett lager lack så servetterna inte går sönder. Ett annat sätt att göra om krukor är att rulla papper som man limmar fast på krukans utsidan. Du kan sedan välja om du vill ha kvar pappret som det är eller sprejmåla valfri färg som passar med resten av inredningen.