Förbered huset för vintern


Ni har hört klyschan förut, men här kommer det återigen. Knappt hann sommaren börja innan den var slut och det blev dags att plocka fram vinterkängorna…

Och med tanke på hur ovanligt sval augusti månad har varit så känns det nog lite tungt för de mest soltörstiga och vinterfientliga stackarna, att hösten tydligen kommit i princip ”en månad för tidigt” detta år. Med detta i åtanke så tänkte vi gräva fram våra bästa tips inför vintern. Och pass opp, tipsen är till viss del inspirerade av en intervju med Anders Öfvergård, även känd som ”Arga snickaren”.

Vinterhus

Innan snön kommer

  • Stuprören – I artikeln som gjordes med alltombostad.se så uppskattar Öfvergård att sju av tio hus saknar stuprör, vilket inte är någon bra idé eftersom dessa behövs för att kunna leda undan både regn och smältvatten från husgrunden.
  • Hängrännor – Har man åtminstone har hyggliga hängrännor så måste man se till att innan snön kommer, avlägsna eventuella löv och annat som samlats i rännorna för att dels undvika rost och dels för att undvika att rännorna blir för tunga och lossnar när det fryser på.
  • Snöskydd – Oavsett om man har ett högt eller lågt hus så kan det räcka med bara någon meter för att det ska kunna uppstå både materiella och mänskliga skador om hård och tung snö ramlar ner på från taket. Viktigast är att ha snöskyddet där går nära husväggen.

Värme skänker glädje

Ett tips som inte kommer Anders Öfvergård, men vi tvivlar på att han skulle ha något dåligt att säga om att inför vintern installera en braskamin i vardagsrummet eller gillestugan. Att braskaminer är en värmekälla, och en bra sådan det tror vi inte heller att den arga snickaren skulle ha något att invända mot. Idag, tack vare utvecklingen så är braskaminer inte längre en stor klumpig och miljöskadlig produkt.

Idag är braskaminer snarare en viktig inredningsdetalj i det rum som den finnes i. Att det dessutom kan bli mycket god affär av det hela genom minskade uppvärmningskostnader är ju inte heller fy skam.