Fixa där hemma


Många drömmer om ett hus. Dock får man inte glömma att det är mycket bestyr med underhåll av hus. Det finns mindre och större åtgärder som kan behövas göras.

Renovera hemmet

En del har ens inget behov eller intresse av att renovera och missar därför viktiga detaljer att åtgärda. Därför måste man tänka efter mer än en gång innan man beslutar sig för att bo i hus. Om vissa renoveringar inte utförs så kan det bli kostsamt i längden. Att till exempel inte täta ordentligt i våtutrymmen som badrum och kök kan mycket väl medföra framtida vattenskador. Vattenläckor kan även uppkomma på taket. Det brukar inte vara billigt att åtgärda. Att lägga nytt tak när det gamla är utslitet är därför att föredra. Robusta plåttak är att rekommendera om man verkligen vill hålla vattnet borta.

Många väljer att inte enbart lägga nytt tak utan byter även fasad på huset. Antingen genom ett större ingrepp som att exempelvis sätta ny träpanel. En betydligt enklare och mindre kostsam åtgärd är att måla om huset. Det är på sin plats när den gamla färgen börjat flagna. När man stryker på ny färg bör det göras i två lager. När ändå målarfärgen är framme passar många på att även fräscha upp altanen. Man får då passa på att också byta ut altanräcken och annat slitet.

Det verkar inte finnas några begränsningar för vad det finns att renovera på utsidan av huset. Detsamma gäller husets insida. Det är vanligt att golv läggs om, badrummen får nytt kakel och köken nya köksskåp. Var noga med att planera innan du sätter igång med renovering. Det är lätt att missbedöma både arbetstid och kostnader. Dessutom kan vissa ingrepp vara alldeles för svåra så man måste anlita hjälp av en expert.