Fasaden


Vi har tidigare gett tips när du börjar fundera över att lägga nytt tak. Nu är det dags att se över fasaden. Behöver det målas om? Behöver fönstren en uppfräschning?

Måla om fasadenAtt måla om fasaden på huset är något som behöver göras med jämna mellanrum om man inte vill få problem med den samma. Fasadmålning kan tyckas låta enkelt och det är förvisso inte allt för komplicerat, dock finns det en del saker man ska ha i åtanke innan man sätter igång.

Förarbetet är oerhört viktigt, om inte det viktigaste, vid ommålning av en fasad, det vill säga var oerhört noga med att se till att all smuts, mögel, alger och liknande tvättas bort. Var också noga med att skrapa bort all lös färg samt trä som drabbats av röta. Har man gjort ett bra förarbete blir oftast också slutresultatet bra.

Innan man börjar måla en fasad är det viktigt att se till att virket är torrt annars är det svårare att få färgen att fästa.

Det första man gör när man målar en fasad är att stryka på en så kallad grundfärg, vilket gör att träet skyddas från fukt. Områden som är hårt utsatta för vind och regn kan med fördel även mättas med en grundolja för att ge ett extra skydd.

Efter det är bara att börja måla. Se till att ha bra utrustning, som exempelvis penslar med syntetborst, vilket underlättar när man ska stryka ut färgen.

Vid målning av fönster kan det vara bra att använda färg speciellt avsedd för just fönstermålning. Det kan även vara bra att se över kittningen och lägga om denna om det behövs.

Ska man måla en plåtfasad blir resultatet som bäst om man lyckas få bort all gammal färg först, vilket dock kan vara svårt att göra för hand. Av den anledningen kan det vara en bra idé att använda någon form av färgborttagning som verkar på några timmar.

Vid målning på betong vid till exempel husgrunder är det viktigt att använda en så kallad sockelfärg för bästa resultat.

En annan sak som är viktig att tänka på är att inte måla där solen ligger på eftersom blåsor då lätt kan bildas i färgen. Måla därför alltid när solen passerat, dock inte alltför sent på kvällen eftersom man då riskerar att kvällsdaggen hinner lägga sig innan färgen torkat, vilket kan leda till att ytan får matta partier.

Bästa årstiden att måla är för övrigt mellan slutet av maj och början av augusti eftersom luften då är som allra torrast.