Byta element


electric-radiatorAtt byta ut gamla element mot nya, kan vara en lättnad för värmeekonomin och även ge hemmet ett lyft. Sällan ger man elementen en tanke förrän det blir någon form av problem.

När vintern knackar på väntas en lång, kall och mörk period. Det är nu värmesystemen måste fungera och helst prestera på topp, så att vi får njuta av den behagliga värmen inne. Kylan ute gör att vi spenderar mer tid inomhus och vill helst slippa frysa.

Element har inget egentligt bästföredatum, men med tiden försämras prestandan och tillslut finns det bara en utväg, att byta ut hela eller delar. Ett vattenburet element kan behöva byta ut termostaten och ibland kan man behöva byta hela elementet. Ett vattenburet element kan rosta sönder med tiden, speciellt om det finns ett litet läckage vid exempelvis termostaten. El-elementen kan få problem med termostat och värmespridningen kan bli fläckvis. Att byta ut termostaten här är inte lönsamt.

Utvecklingen för element har gått framåt och det finns en bred variation på utseende liksom placerings möjligheter. Det finns el-element i granit och glas och det finns varianter som kan sitta lodrätt på väggen eller i taket vid behov. Man kan ju också välja att plocka bort alla element och välja att lägga golvvärme.