Bra belysning året om


Det är inte bara på vintern som vi behöver lite ljus i hemmet. Lampor och ljuskällor krävs året runt och en av de anledningarna är för att lampor ofta blir en del av inredningen. 

Bra belysning menas både att de lyser på rätt sätt och att de passar i sammanhanget. En lampa ovanför matbordet ska exempelvis lysa starkare än lampan ovanför soffbordet men samtidigt är det bra om det finns dimmer på matbordslampan så man kan skapa mysbelysning under finare middagar. Om man ser på olika hemsidor som säljer lampor så ser man att det är väldigt brett utbud av styrka och utseende.

Det gäller att matcha belysningen med den atmosfär man vill skapa och platsen som belysningen ska vara på. I garderoben och i köket är det viktigt med klart och tydligt ljus så att man ser tydligt. Sovrummet behöver inte så skarpa lampor eftersom där ska det vara mysigt och behagligt att befinna sig.

Sedan ska man också använda ljus på olika sätt. Tydliga ljuskällor ska helst komma från taket och alldeles ovanför den del man vill belysa. Sedan finns det något som kallas för punktbelysning. Med detta belyser man specifika delar eller saker av hemmet, såsom fåtöljen där man läser böcker eller den vackra tavlan i hallen. Det lockar till sig blickar och ger fokusen i ljuskällan mer uppmärksamhet än andra saker i rummet.

Och sist ska man inte glömma den kära mysbelysningen. Enklast är att tända levande ljus men i brandsäkerhetssyfta kan man även köpa batteridrivna ljus som simulerar en riktig flamma. Det är säkrare och du behöver endast se till att ha några extra batterier hemma.

För rum som vardagsrum som man ibland vill ha väl belyst och ibland mer mysigt kan man ju använda sig av ett av de mest praktiska och populära lösningarna på detta problem som inte involverar en massa olika lampor som ska fylla olika funktioner, vi talar naturligtvis om dimmern.

Med en dimmer kan man enkelt skapa precis den stämning man är ute efter. Ända sedan LED och lågenergilampor börjat dyka upp och tagit över en stor del av våra hem är det viktigt att veta att en gammal dimmer troligtvis inte kommer att funka så bra tillsammans med något annat än glödlampor. På samma sätt kommer en dimmer för LED och lågenergilampor inte funka så bra med vanliga glödlampor. Det bästa är att ta kontakt med en expert om man funderar på att sätta in en dimmer så vet man att man får det man är ute efter.